דר' אמנון מוסק | סגן מנהל המערך לנוירולוגיה | מרפאה לטיפול בכאב ראש ופנים | בי"ח איכילוב, ת"א
אחד מהגורמים המוכרים ביותר ביכולתם לעורר התקף של כאב ראש הוא השינה, שהשפעתה מתבטאת בהתפתחות כאב ראש במהלך השינה, כאב ראש כשמתעוררים בבוקר, או כמה שעות לאחר מכן. בכתבה זו יתואר איך יכולה השינה להשפיע על הסוגים הבאים של כאב ראש וגם איך אפשר להתמודד אתם.
מיגרנה ושינה
אחד המפתחות להצלחת הטיפול במיגרנה הוא השמירה על שינה מסודרת. זה מפני שאנשים הסובלים ממיגרנה רגישים מאוד לשינוי בסדר השינה. המיגרנה היא כאב ראש חזק מאוד המופיע פתאום, ללא כל סימן מקדים. הוא מרוכז בצד אחד של הראש בדרך כלל באזור הרקה, דופק כמו פטיש ומלווה בבחילה ורגישות לאור ורעש. המיגרנה יכולה להימשך כמה שעות ומפריעה מאוד לתפקוד. זהו כאב שכיח מאוד שקיים בגברים ובעיקר בנשים, עד כדי שאחת מכל חמש נשים סובלת ממיגרנה.
ההשפעה של השינה על התעוררות התקף מיגרנה יכולה להיות גם מעודף וגם מחוסר שינה. השבירה של סדר השינה הרגיל כמו שנהוג באמצע השבוע, יכול לגרום לאלו הרגישים לכך להתעורר עם כאב ראש דמוי מיגרנה או שכאב כזה יתפתח כמה שעות לאחר ההתעוררות. גם עודף וגם חסר שינה קורים בעיקר בסופי שבוע וחופשות.
כאב ראש של סוף שבוע
כאב כזה יכול להיגרם גם במי שלא רגיל לישון אחר הצהרים באמצע השבוע ואילו בסוף השבוע נהנה מעוד כמה שעות שינה. לחילופין כאב כזה יכול להיגרם גם למי שיצא לבלות בסוף השבוע והלך לישון מאוד מאוחר ובעקבות כך התעורר מאוחר. לשינוי של סדר השינה והשעון הביולוגי הפנימי שלנו יכול להיות מחיר של התעוררות עם כאב ראש. כאב זה זכה לשם "מיגרנת סוף שבוע" או "כאב ראש של החופש" כי אז אנשים משנים את סדר השינה.
יש לכאב הזה טיפול והפתרון הוא לשמור על סדר שינה קבוע כל יום וגם בסוף שבוע. אם למשל שעת ההתעוררות הרגילה שלכם היא בשבע בבוקר בדרך כלל ואחר כך שתיית כוס משקה חם, מומלץ להתעורר בסוף השבוע באותה שעה, לצאת מהמיטה, לשתות כרגיל ואז ניתן לחזור לישון. למי שלא ישן בדרך כלל בצהריים מומלץ לא לישון אחר הצהריים גם בסופי שבוע או בחופשות.
חוסר שינה
חוסר שינה גם הוא עלול להיות לעיתים גורם לכאב ראש. בעיקר בקרב אנשים שבאופן פתאומי מפחיתים את שעות השינה שלהם: למשל תלמידים בתקופת מבחנים, עבודה ממושכת ואחרים. רבים חושבים שמדובר בכאב ראש בגלל המתח בתקופה זו, אולם הפתרון יכול להיות מושג על ידי שמירת סדר השינה הרגיל. חשוב להדגיש כאן שאורך השינה הדרושה שונה בין האנשים, והמטרה הינה לשמור על שעות השינה האישיות שלך כולל שמירה על השעון הביולוגי עם הירדמות והתעוררות קבועים ככל האפשר.
הקשר בין השינה ומיגרנה קשור קרוב לוודאי קשור לפעולת אזורים מסוימים במוח וההנחה היא שהקשר ביניהם מתבטא בהשפעתה של השינה על התפתחות מיגרנה.
כאב מקבצי ושינה
זהו כאב מסוג שונה לחלוטין ממיגרנה ויש לו קשר חזק מאוד לשינה. הכאב המקבצי (Cluster) תוקף בעיקר גברים והוא נחשב לאחד מסוגי הכאב הקשים ביותר שישנם. לכאב זה יש אופי מיוחד והוא מלווה בדמעת או נזלת או סתימת האף באותו צד של הכאב. הכאב המקבצי מופיע בקבוצות של 1-8 פעמים ביום, כל התקפה נמשכת בממוצע שעה, כמעט כל יום למשך כחודש, ונעלם. בחודשים הבאים יהיה שקט אבל הכאב יכול לחזור ולהופיע בצורה כזו כמעט כל שנה ובדרך כלל בעונות המעבר.
מופיע בלילה. מאפיין חשוב מאוד של הכאב המקבצי הוא ההופעה בלילה. התקפת הכאב מתחילה באופן שכיח כשעתיים לאחר ההירדמות, בערך ב 1-2 לפנות בוקר. התקפה נוספת יכולה לקרות סמוך להתעוררות. הצורה המיוחדת של הופעת הכאב המקבצי בחודשים מסוימים ובשעות מסוימות, מצביעה על קשר חזק לשעון הביולוגי שלנו. השעון הביולוגי מצוי במוח באזור הקרוי היפותלמוס ותפקידו לשדר לגוף סימנים שיכינו אותו למעבר היום ללילה, לשינויי העונות ועוד.
טיפול
בגלל הקשר בין הכאב ושעות השינה, מרוכז הטיפול באמצעים המשפיעים על השינה. אנו מטפלים בתרופות המשנות חלקים מסוימים של השינה ועל ידי כך מונעים את התפתחות הכאב. לכאב המקבצי יש היום טיפולם טובים וניתן להשתלט עליו בצורה משביעת רצון.
כאב ראש מסוג 'היפניק' – השעון המעורר (Hypnic Headache)
מבין כל כאבי הראש הקשורים לשינה, זה הכאב הקשור ביותר ומפה גם שמו (היפניק = שינה). מאפייניו של כאב זה תוארו במאמר המפורט מטה. זהו כאב ראש מיוחד המופיע דווקא באנשים מבוגרים מעל גיל 50, שלא סבלו קודם מכאב ראש אחר. הכאב מתחיל תמיד סביב השעות 2-4 לפנות בוקר, הוא מספיק חזק כדי להעיר מהשינה ונמשך כחצי שעה עד שעה. הכאב מופיע בכל הראש, עוצמתו בינונית ובדרך כלל הוא מתרחש 3-4 פעמים בשבוע.
בניגוד למיגרנה וכאב מקבצי, כאב זה אינו מלווה בבחילות או סימנים אחרים. בגלל הופעתו הקבועה בשעות אלו הוא נקרא גם "כאב השעון המעורר" והוא מפריע מאוד לאיכות השינה וגורם לפחד ש"משהו קורה". כמו בכאב המקבצי, קרוב לוודאי שיש במקרה זה הפרעה במנגנונים היוצרים את השינה וגם כאן מרוכז הטיפול באמצעים המשפיעים על השינה.
קפה עוזר! מלבד תרופות יש אנשים המגיבים לטיפולים פשוטים יותר ואת אלו אני מציע קודם כל. למשל כאשר מתעוררים מהכאב, שתית כוס קפה שחור יכולה לעזור! באחרים, שתית קפה לפני השינה יכולה למנוע את התפתחות הכאב. כדאי מאוד לזכור שבכל מקרה של כאב ראש חדש מומלץ להיבדק ולהתייעץ עם הרופא במה מדובר.
(The hypnic ("alarm clock") headache syndrome, Dodick DW, Mosek AC, Campbell JK, Cephalalgia. 1998 Apr;18(3):152-6(
שינה, שרירים וכאב ראש
מערכת השרירים בראש וצוואר יכולה לגרום לכאב בדיוק כמו שריר הגב, שם הכאב מהם מוכר יותר. פעמים רבות הכאב מוקרן מנקודות מתח שנוצרות בשריר למקומות אחרים, כך שלא תמיד נראה לעין שיש קשר ישיר בין שניהם. כאב זה יכול להיות דומה למיגרנה אך בדרך כלל אינו מגיב לטיפולים המיועדים לה וזקוק לטיפול אחר.
שרירים רבים יכולים להיתפס ולגרום לכאבים שיוקרנו למקומות שונים בראש. למשל לשריר הסטרנו-קלאידו-מסטואיד יש תפקיד בסיבוב הראש. מאמצים ממושכים ותנוחות לא תקינות יכולות לגרום להתפתחות נקודות מתח בשריר.
מצבים שיגרמו לעליית מתח בנקודה זו, כמו שינה עם הראש מסובב לצד במשך כמה שעות, עלולים לגרום לכך שבבוקר תתעוררו עם כאב ראש. הפתרון – הסבר ותכנון תנוחת שינה נכונה (ראה תמונה) ולימוד כיצד לבצע עיסוי לשריר. אם דבר זה לא מספיק, ניתן לטפל בשריר בזריקות ואמצעים אחרים.
שינה, נחירות וכאב ראש
נחירות לילה, מעבר לעובדה שהן לא נעימות, יכולות להיות סימן לבעיה מורכבת יותר. באנשים מסוימים מתפתחת תמונה של "דום נשימה בשינה". מצב זה מתבטא בחסימה של דרכי האוויר במהלך השינה והאדם מבצע אז מאמץ שרירי חזק כדי לשאוף אוויר, המלווה בנחירות חזקות. הנחירה נגרמת כנראה בזמן מעבר האוויר בין קירות דרכי האוויר שקרסו.
הנחירות עולות בהדרגה בעוצמתן עם עלית המאמץ לנשום, אך בסופו של דבר נכשל המאמץ והאדם מפסיק לנשום. זהו דום נשימה. כעת משתרר שקט מוחלט שנמשך מספר שניות. בזמן זה עולה בדם ריכוז דו תחמוצת הפחמן וכשזה מגיע לרמה מסוכנת מתחיל הגוף לפעול כאילו הוא נחנק ובעצם מתעורר מעצמו. האדם מתעורר לשבריר שניה, זמן שמספיק כדי להפעיל מחדש את מערכת הנשימה ולהתחיל לנשום שוב. כעת מתחיל מעגל נוסף שחוזר על עצמו עשרות פעמים במשך הלילה. אנשים אלו למעשה מתעוררים פעמים רבות במשך הלילה וישנים מעט מאוד באופן מעשי.
הסובלים מתסמונת דום הנשימה אינם מודעים למה שקורה להם בלילה. בדרך כלל הם יתלוננו על עייפות רבה והירדמות במשך היום וחלק מהם יגיעו למרפאה בתלונה של כאב ראש עמום כרוני. זהו מצב שיש לזהותו ולטפל בו היות והמאמץ הניכר של הנשימה בלילה יכול לגרום גם לעומס על מערכת הלב וכלי הדם ולפגוע בה. הטיפול יהיה על ידי מתן אמצעים שיכולים להעלות את לחץ האוויר בדרכי הנשימה [סדי פה, רצועות, מכשיר CPAP, וניתוחים] ולשמור אותן פתוחות כל הזמן. טיפול מוצלח יביא לערנות, מרץ והפחתה בכאב הראש.
החזון שלנו: לטפל בכאב בראש…ובראשונה ©